Активизъм за градски трансформации

Интерактивен отворен урок

sábado 2 de setembro de 2023 11:00 16:30
19 Participantes
Bulgária

Искате ли да научите как да подобрите публичните пространства около себе си чрез сътрудничество за намиране на колективни решения за обществената среда?

Желаете ли да развиете умения в сферата на градското планиране и да научите как да ги прилагате?

Интересувате ли се какви са алтернативните възможности за гражданска активност и намеса с цел промяна на облика на градската среда?

Ако е така, заповядайте на отворения урок на тема “Активизъм за градски трансформации”, който ще се проведе като част от фестивалната програма на “Реките на София” на 2 септември 2023 г. в регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” на ул. Емил Берсински 5 в София.  

В рамките на събитието участниците ще имат възможност да се запознаят с отделните стъпки от зараждането на една идея през работа с общности и институции, откриване на подходящи канали за финансиране до физическо изпълнение. Моделът ще бъде разгледан през призмата на конкретни примери и ще бъде тестван чрез ролеви игри и упражнения за прототипиране в практическата част от срещата.

Водещи на събитието ще бъдат експерти от Фондация Колективът, която обединява граждани, нестопански организации, публичния и частния сектор в инициативи за създаване на по-добри градски пространства. Организацията е официален партньор на Новия Европейски Баухаус. През 2023 г. тя беше отличена с награда в категория за устойчив дизайн на годишните награди на Новия Европейски Баухаус с проекта си Danube Design Lab Ruse, а през 2022 г. проектът Реките на София беше един от финалистите в същата категория. Реките на София спечели и наградата на Европа Ностра за 2022 г., най-престижното отличие в Европа за опазване на културно наследството. 

Събитието е предназначено за всеки, който се интересува от темите урбанизъм, публични пространства, обществен диалог, активизъм, гражданско участие, сътрудничество, намиране на колективни решения. Не е нужен предишен опит. 

Регистрацията е задължителна и ще бъде прекратена при изчерпване на местата.

Входът е свободен.


Програма

10:30 - 10:50 Регистрация

10:50 - 11:00 Откриване и запознаване с участниците.

11:00 - 12:00 Дискусионен панел на тема: “Стъпки за създаване на проект за намеса в градска среда”

12:00 - 13:00 Интерактивна ролева игра за граждански активизъм

13:00 - 14:00 Обяд

14:00 - 16:00 Практическа работа по групи с комплект за градски трансформации

16:00 - 16:30 Рефлексия и обратна връзка